Design hét 2011

| | 2011.10.02. 22:45

A 2011. szeptember 30-a és október 9-e között Budapesten megrendezett, nyolcadik évéhez érkező Design Hét, 190 partner több mint 100 eseményére várta a hazai és a nemzetközi dizájn iránt érdeklődőket. Az idei fesztivál díszvendége Lengyelország volt, de emellett közel 30 ország tárgyaiból rendezett válogatást csodálhatnak meg a látogatók. Továbbá Design Túrával, Vásárlási akcióval, Nyitott Stúdiókkal, Design Hét Gasztroval bővült a kínálat, amely mindenki előtt nyitva áll!

A minden érzékszervhez szóló fesztivál számos programjából nehéz volt választani, így végül október első napján, gyönyörű napsütéses időben a Szüret című rendezvényre látogattam el. A MOM Park mellett megrendezett kiállítást az Ezüstgaléria szervezte a magyar iparművészet élvonalába tartozó három tervezőjének munkáit bemutatva. Bartl Dórának, Kecskés Orsolyának és Marosi Lászlónak az ékszereit csodálhattam meg. A három ötvösművész egyedi tervezésű ékszerei a bor és a szüret témájára készültek. Elsősorban a hideg színek domináltak, de nem a vízhez vagy a vegetációhoz kötődően, hanem inkább az érett, szüretelésre kész szőlő kék és zöld színeit tükrözték vissza szemet gyönyörködtető összhangban. A különféle anyagokból készült ékszerek speciális formájukkal még jobban kiemelték az egyedi dizájnt. Számtalan ékszert, kiegészítőt és használati tárgyat állítottak ki, amelyek között leginkább a gyöngysorok, nyakékek, nyakláncok voltak többségben, de a kínálatban láthattunk karkötőket és fülbevalókat is. A bőr, a fa, a gyöngy és a fémek kiemelkedő kombinációját ötvöző művek könnyen magukhoz vonzották a tekinteteket. A sokszínű válogatás többféle ízlésvilág igényeinek felet meg, több olyan dekoratív ékszert láthattunk, amelynek értékét nem az anyaga, hanem az igényes munka emelte ki. Bartl Dóra nyakéke készítésekor a barrik hordók bor érlelte tölgyfáját használta fel kiindulási alapként, s alkotásain is a francia eljárás színvilága tükröződött vissza. Kecskés Orsolya munkáit nagyszülei szőlője, és a présház hangulata ihlette, emellett néhány modernebb, újszerű művét is megtekinthettük. Találkozhattunk markánsan feltűnő darabokkal is, így például Marosi László ékszer használati tárgyával, egy bőrszíjon függő dugóhúzóval, amelyet nyakban lehet hordani, és az ékszerek hagyományos felfogástól eltérő újraértelmezését jelentette.
A programból természetesen nem maradhatott el a borkellékek és kiegészítők bemutatása sem! Az idei fesztiválon komoly szerepet szenteltek a gasztronómiának, ez a rendezvény pedig jellegében is az élen járt e kulináris vonalon. Ételkülönlegességekkel ugyan nem vártak, de a borkóstoláshoz kísérőként felszolgált „ropogtatnivaló” falatokból szemezgethettünk. Szomjunkat igazi ínyenceknek kijáró tisztelettel igyekeztek oltani. Finom egri fehér és vörös borokat kínáltak fel az érdeklődő közönségnek. Sajnos a Segal Viktor mesterszakács által tartott megnyitóról lemaradtam, de a borkóstolásnál volt alkalmam találkozni vele. A kiállítás felejthetetlen élményt nyújtott számomra, az egyedi formaművészet birtokában készült alkotások pedig szerintem tökéletesen illeszkednek az európai dizájn új irányzataiba!
A jó hangulatú rendezvény nagy népszerűségnek örvendett, rengetegen látogattak el a kiállításra. Sokan családosan, vagy nagyobb baráti társaságban érkeztek, de több fiatal is ellátogatott a rendezvényre. Az pedig külön öröm volt számomra, hogy néhány KOS hallgatót is felfedeztem a tömegben, akik szintén ezt a programot választották…

Bunda...

| | 2011.09.27. 19:45

Érdekes előadáson jártam ma az MTV székházban... az előadásokról készült cikkem itt olvasható.

Illegális fogadások napjainkban

 

Ma a sportfogadási csalások az egyik legnagyobb problémát jelentik a nemzetközi sportéletben. Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke is kijelentette, hogy az illegális fogadásokkal kiemelt szinten kell foglalkozni! Mindannyiunk érdeke a tiszta sport, hiszen ha nem hisszük el, hogy tisztességes körülmények között születtek az eredmények, akkor a sport hitelét veszti.
A közmédia, a sportmédia fontos szerepet tölt be Magyarországon. A befolyásolt mérkőzések pedig eltántoríthatják a sportszerető közönséget a sporteseményektől. A helyzet megoldásában szerepet kell vállalni mind a sportvezetőknek, mind a sportújságíróknak!

Tartalmas, színvonalas előadások keretében ismerhettük meg és kerülhettünk közelebb ehhez az ingoványos témához, a szeptember 27-én megrendezett előadássorozaton. A Magyar Televízió székházában megtartott rendezvényen igazi nemzetközi előadógárda tette tiszteletét. Előadást tartott többek között André Noel Chader, a Finn Nemzeti Lottószövetség tanácsadója, a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség elnöke, Gianni Merlo, de felszólalt Antonio Costanzo is, aki az ESSA (Európai Sportbiztonsági Szövetség) tanácstagja. Mellettük természetesen hazai szakembereket is meghallgathattunk. A Szerencsejáték Zrt. vezérigazgatója, dr. Szentpétery Kálmán a sportfogadási csalások társadalmi kockázataira hívta fel a figyelmet, s elmondta, hogy álláspontja szerint komolyabb állami szabályozás szükséges a fogadások hatékonyabb ellenőrzéséhez. Ezzel szemben Németh Iván, az RGA magyarországi képviselője inkább a szabályozott piac mellett érvelt. Szerinte a legális működéshez felelősségteljes operátorok kellenek, akiknek nem érdekük, hogy csaljanak.
 A külföldről érkező előadók is nagyon jól rávilágítottak a lényegre. André Noel Chader véleménye például az volt, hogy megfelelőbben kellene finanszírozni a sport szervezeteit, s így nem érné meg annyira „bundázni”. Gianni Merlo az újságírók és a nyilvánosság szerepét emelte ki a korrupció megelőzésében. Kijelentette, hogy az igazi kincs ebben az esetben az információ, hiszen csak így előzhetjük meg a csalásokat. A program végén személyesen is kifejtette, hogy a megelőzésben kiemelt fontosságú szerepet szán a fiatal generációnak! Az ESSA tanácstagja pedig az állami, és a magán fogadóirodák közötti átfedésekről beszélt. Örömmel jelentette be, hogy az Európai Sportbiztonsági Szövetség létrejöttével, a kommunikáció sokkal gördülékenyebbé vált a felek között. Ugyanis, ha valaki észlel valami szokatlant, könnyen értesíteni tudja a többi szervezetet.
A rendezvény végén, éppen időben érkezett a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkára, Czene Attila. Az államtitkár úr a mérkőzések védelme és ellenőrzése mellett emelt szót. Az Európai Tanács ajánlása alapján egy európai egyezményt kell elfogadni, a jogi és közigazgatási intézkedéseket illetően, illetve kommunikációs felületeket, csatornákat szükséges létrehozni a megelőzés érdekében.

Abban mindannyian egyetértettek, hogy a nemzeti kormányok támogatására van szükség a sportfogadási csalások visszaszorítására. A csapatoknak és a sportszervezeteknek egységesen is fel kell lépniük az ilyen ajánlatokkal szemben, nem csak a fogadási csalások melegágyában Délkelet-Ázsiában, hanem az egész világon is, mivel manapság a mérkőzések befolyásolása globális jelentőségűvé nőtte ki magát!

CW S04E01-02

| | 2011.09.23. 21:05

A 4. évad első két része megnézhető egyben ebben a videóban... angolul! Érdemes megnézni:D

A Last Gasp of Hope!

| | 2011.09.23. 20:54

Magyar idő szerint ma hajnalban jön a Clone Wars sorozat 4. évadjának legújabb része! A pazar szezonnyitó után nagy elvárásokkal tekinthetünk a harmadik rész elé, ami a Prisoners(Foglyok) címet viseli...
A történet ott folytatódik, ahol az előző rész végén abbamaradt, azaz a Mon Cala-i csatánál. Riff Tamson és a szeparatisták elsöprő vereséget mértek a köztársaságiakra és gungan segítőikre. A calamarikat és a köztársaságiakat is elfogták, egyedül a Mon Cala hercege Lee-Char és Ahsoka Tano jedi tanítvány menekültek meg...
Ebben az epizódban nekik kell majd kiszabadítani a foglyokat, Lee-Charnak pedig egyesítenie kell a Mon Cala népeit, hogy le tudják győzni a szeparatistákat. Kicsit jobban is megismerhetjük Tamsont és a fajtársait a karkorodonokat, akik szerintem nagyon izgalmas lényei a Star Wars univerzumának...

A starwars.com-on találtam ezt a video preview-t a részhez, amiben megnézhetünk egy kis jelenetet arról, hogy Tamson hogyan bánik a rabokkal, valamint néhány vallató/kínzó eszközként szolgáló óriási "villamos angolna" is feltűnik...
Kíváncsi leszek mit hoznak ki ebből az epizódból és hogy milyen véget szánnak a Mon Cala-i csatának illetve, hogy mi lesz Tamson sorsa. Sok a kérdés, de holnapra már meglesznek a válaszok:)
 

Hajsza a rájátszásért...

| | 2011.09.23. 19:48

Már csak öt nap van hátra az észak-amerikai profi baseball bajnokság, az MLB alapszakaszából. A csapatok több mint 150 mérkőzésen vannak túl, azonban a szezon még koránt sem ért véget!

VV Mayweather és a Vegasi balhé...

| | 2011.09.19. 15:00

 

Elnézést a bulváros címért, ne értse félre senki Floyd Mayweather nem a Való Világ következő villalakójának pályázik. A két V betű „csak” annyit jelent, hogy még mindig veretlen és ismét világbajnok! Ugyanis a szeptember 17-ei mérkőzésen kiütéses győzelmet aratott a 34 éves klasszis, nálánál tíz évvel fiatalabb riválisa ellen…

Season 4 Premier!!!

| | 2011.09.18. 22:24

Elindult a Klónok Háborúja újabb szezonja. A mai napon pedig volt szerencsém immáron másodjára megtekinteni a 4. évad első két részét. Egyvalamit már így elöljáróban kijelenthetek, a várakozásoknak megfelelően egészen frenetikusra sikeredett a premier!

süti beállítások módosítása