Fast Five...

| | 2011.05.12. 21:29

Néhány nappal ezelőtt volt szerencsém megtekinteni, a Halálos Iramban sorozat legújabb filmjét a Fast Five-ot. Bizony már 10 év telt el az első rész megjelenésétől és nagyon hamar elrepült az az időszak. Ebben az 5. részben pedig szinte minden benne volt. Egyfajta áttekintése az előző négy filmnek. Azt én mindenképpen egy nagyon jó húzásnak tartottam, hogy a 3. rész után nem erőltették tovább ezt az ázsiai vonalat és a 4. részben visszatértek a gyökerekhez. Az előző részben is sok utalást találtunk az első epizódra, itt az 5.-ben azonban az összes részből volt valami kapcsolat.

Kitekintve a filmre, összességében egy nagyon színvonalas, valamint igen látványos mozit kaptunk. Ami hozta a Halálos Iramban franchise hangulatát és életérzését, a sebességet, a száguldást, illetve az extrém helyzeteket. Maga az alapsztori igen egyszerű, pár mondatban összefoglalható: Torettóéknak menekülniük kell, miután Brian kiszabadította őt a rabszállítóból. Ezek után Brazíliában kötnek ki, de az elszánt rendőrök ide is követik, így Torettóék merész lépésre szánják el magukat. Elhatározzák, hogy kirabolják a helyi gengsztert és a pénzzel lelépve új életet kezdenek. A dolgok persze nem mennek simán, végül azonban sikerül a rablás és még az utánuk küldött marcona szuperügynök is meglágyul kissé. Közben az is kiderül, hogy Mia terhes Briantől, úgyhogy van itt minden mint a búcsúban. Keveredik benne az érzelem, a dráma és a töméntelen akció, és persze a csutkára tuningolt szebbnél szebb kocsik sem maradnak el.

A színészi alakításokról csak annyit, hogy hozzák a megszokott szintet. Tyrese Gibson vissza hozatala nagyon jó döntés volt. És Dwayne Johnson is üde színfolt volt a filmben, a karakterének a változás is nagyon érdekesen hatott (jó értelemben). Akit még érdemes kiemelni az a riói rendőrnőt alakító Elsa Pataky, aki még magyar gyökerekkel is rendelkezik, rá nagyon illett ez a szerep.

És akkor térjünk rá végül a negatívumokra is. Gondolom sokan emlékeztek rá, hogy az előző résznek mi volt a sztorija. Dom barátnőjét, Letty-t megölték, amiért Dom bosszút állt a gyilkoson. Ez eddig oké, de most ki tűnik fel a Fast Five végén.... hát nem Letty. És még be is mondják, hogy nem halt meg. Olvastam valahol egy olyan post-ot, ahol azt írták, hogy csak megrendezte a halálát... Hát de akkor miért kellett az előző rész? Ott az egész arra volt kihegyezve, hogy Dom bosszút áll a szerelméért, erre meg kiderül, hogy meg se hal... és ha meg nem halt meg akkor meg miért nem próbált meg kapcsolatba lépni Torettóékkal? Ezekre a kérdésekre nehéz felelni, mert bármilyen válasz is születik, az azonnal ellentmondások sorába fog ütközni. A rablás vége is elég meseszerű volt, de e fölött még szemet hunynék, inkább az zavart, hogy nincs vége. Félreértés ne essék én nagyon szeretem ezt a franchise-t, de azért tudni kéne abbahagyni. Olyan lesz ez is mint a Barátok Közt, soha nincs vége... és ez pedig a színvonalnak árt!!

Nekem továbbra is a második Fast and Furious mozi a kedvencem a sorozatból, de ez sem volt rossz film. Sőt, ha csak magába lenne különálló részként, még az egyik legjobb is lehetne. De így ezekkel az ellentmondásokkal, csavarásokkal, illetve az ezt követő Fast Six-el szerintem eléggé elrontották az élményt.
Összességében nálam ez a rész egy tízes skálán csak max. 6-ot, vagy 7-et érne el jó indulattal...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://wilde.blog.hu/api/trackback/id/tr432899338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása