End of a Dynasty...

| | 2011.05.10. 20:33

Egy korszak véget ért, egy csillag leáldozott. Vasárnap este kiesett a Los Angeles Lakers csapata az észak-amerikai profi kosárlabda bajnokság, az NBA rájátszásából. Nem is ez a tény maga késztetett arra, hogy ezt a cikket megírjam, inkább az, amilyen körülmények között ez megesett. Továbbá ez nem csak a Lakers idei szezonjának a végét, hanem az edző legenda Phil Jackson karrierjének a végállomását is jelenti egyben. Hogy, mégis hogyan történhetett ez meg? Azt talán senki sem tudja, lehet okokat, felelősöket keresni, az viszont biztos, hogy nem volt teljes az összhang a Lakers háza táján. A kétszeres bajnoki címvédőnek már az alapszakasz sem sikerült teljesen tökéletesen, és a rájátszásban is mutatkoztak intő jelek a problémákat illetően. Szóval, ha jobban belegondolunk, talán nem is jött olyan váratlanul ez a söprés.

Be kell valljam, hogy a magam részéről emberemlékezet óta nem kapott a Lakers sweepet. Amióta én figyelemmel kísérem az NBA küzdelmeit (ami már jó néhány éves idő intervallumra tehető) még nem láttam a Lakerst ennyire koncepció nélkül játszani. Ugyan beleszaladtak ők már nagy pofonokba az elmúlt években, de az még a „one man show” időszaka volt. Amikor nem volt se Phil Jackson, se Pau Gasol ott Bryant mellett és Kobenak mindent egyedül kellett csinálnia, mivel az őt körülvevő akkori supporting cast kis túlzással analfabétának nevezhető. Most viszont a bajnokcsapatról beszélünk!!! Ami már három éve folyamatosan nyeri nyugatot.

Amint már korábban is hangsúlyoztam azért voltak ennek az égésnek előjelei is. Például már az alapszakasz sem úgy sikerült a Tavasoknak mint korábban. Ne feledjük el, az előző két elsőségüknél mindig magabiztosan nyerték nyugatot, és leszámítva azt a 2009-es Houston elleni matchup-ot, a rájátszásban sem nagyon izzadtak meg. Jó persze lehet erre azt mondani, hogy 2002-ben például csak nyugati 3.-ként mentek be a playoffba, mégis mindenkit tönkrevertek, a Sacramento kivételével:) Tehát nem is igazán az alapszakasz volt a fő gond. Inkább csak már ott is mutatkoztak a probléma előjelei. Az annak idején, Kobe Bryant támogatására ideszerződtetett Pau Gasol például mélyen tudása alatt teljesített az egész rájátszásban. Mindössze 13.1 pontot átlagolt az idei playoff során, ami kvalitását és a csapatban betöltött fontossági szerepét tekintve édeskevés. Továbbá Gasol a Dallas elleni végzetesnek bizonyuló sorozatban, az utolsó három mérkőzésen, összesen mindössze 35 pontot dobott! Ez akár a spanyol erőcsatár egy jobb napján egy mérkőzéses terménye is lehetne! Persze a nagy öreg Kobe Bryantet is elő lehetne venni mivel a Mavericks elleni párharc legutóbbi két találkozóján egyaránt 17-17 pontra volt csak képes, és jóval 50% alatt volt a mezőnymutatója. Okokat továbbra is lehet keresni, a Lakers brutálisan gyenge kinti védekezését, vagy Artest kiválását, de megmagyarázni ezt nem igazán lehet…

El kell ismerni és el kell fogadni, hogy egyszerűen ez a csapat megöregedett. Ezt már tudtuk eddig is, arra azonban nem gondolt szinte senki, hogy ez már most, ilyen hatványozottan fog jelentkezni. A Dallast sokan lesajnálták, nem igen hittek benne, hogy ez a csapat valamire még jó lehet a playoffban. A Mavsnél a rendre jó alapszakaszbeli teljesítményhez csak nagyon ritkán párosul perfect playoff performance. Akik azonban bíztak bennük, azoknak igazuk lett, bár a Lakers esetében nem igazán az ellenfél lebecsüléséről volt szó. A Dallas eddig hatalmas playoff-ot tudhat maga mögött. Először kiverték a velük szemben esélyesebbnek tartott Portlandet, akivel már az alapszakaszban is meggyűlt a bajuk. A 4-2-es győzelem után, pedig jött a Lakers elleni elképesztő söprés. Visszatérve azonban a Los Angelesiekre, nagy kérdésként lebeg a levegőben, hogy mit hoz majd a jövő. Az már biztos, hogy jövőre nem Phil Jackson irányítja majd a Hollywood-i csapatot, sokan Brian Shawt vélik az edzői posztra való befutónak. Emellett az is szinte borítékolható, hogy lesznek változások a keretben. Rengeteg külföldi cikket lehetett ezzel a témával kapcsolatban olvasni. Sokan úgy vélik, hogy szét kellene kalapálni a komplett keretet és csak Kobe Bryantet megtartani. Mások úgy okoskodnak, hogy a két nagy ember (Bynum és Gasol) közül csak az egyiket kellene megtartani, a másikat meg elcserélni. Odom jövője is kérdéses, ne feledjük, hogy a Lakers vezetősége éppen két esztendeje hozta meg az utóbbi években az egyik legrosszabb döntését, amikor is Odom és Ariza közül csak az egyiket tarthatták meg és elengedték Arizát. Aki azóta folyamatosan fejlődik, míg se Odom, se az Ariza helyett érkező Artest nem tudott konstansan jól teljesíteni.

Az mindenesetre bizonyos, hogy nehéz idők várnak a Staples Center közönségére. Az utóbbi évek győzelmei és elismerései után, most nagy valószínűséggel szűk esztendők és az újjáépítés évei következhetnek…

 

A bejegyzés trackback címe:

https://wilde.blog.hu/api/trackback/id/tr992894014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása