NBA 2011 playoffs - 1. kör

| | 2011.05.07. 16:42

Több mint egy hete véget ért az első kör és már javában benne vagyunk a másodikban, én mégis most emlékezek meg az észak-amerikai profi kosárlabda bajnokság, az NBA rájátszásának első felvonásáról. Az első körben sok meglepetés történt és nagy feltámadásoknak, illetve leolvadásoknak is szemtanúi lehettünk. Hetedik meccsre azonban egy párharcban sem került sor, ez persze nem jelenti azt, hogy híján lettünk volna az izgalmas mérkőzéseknek itt az első körben.  A legnagyobb meglepetést talán a Memphis Grizzlies okozta, de sok más előzetesen nem várt csapat is tovább tudott jutni az elődöntőkbe.

Chicago Bulls 4-1 Indiana Pacers

Az alapszakaszelső Bulls hatalmasat nyújtott az egész alapszakasz során, 62-20-al zárták a szezont. Ilyen jó teljesítményre tőlük már 13 éve nem volt példa, érdekesség hogy akkor bajnokok is lettek lehet, hogy ez idén is így lesz. Ebbe a bajnoki menetelésbe és a playoff első körében mutatott formába is óriási szerepe volt az idei MVP-nek is megválasztott Derrick Rosenak. Rose az egész alapszakasz, valamint eddig a playoff során is remek formában játszott és statisztikai mutatói is folyamatosan javultak. Az Indy ellen mindegyik mérkőzésen meg kellett szenvednie a Bullsnak és főként a remek utolsó negyedeknek köszönhetően tudtak továbbjutni, bár az utolsó mérkőzésen ellentmondást nem tűrve hengerelték le a Pacerst. A Chicago következő ellenfele a második körben majd az Atlanta Hawks lesz.

Orlando Magic 2-4 Atlanta Hawks

El is érkeztünk akkor az egyik meglepetés párharchoz. Habár úgy tartják, hogy mindig a 4. – 5. találkozója az, ami leginkább magában hordozza a lejjebb rangsorolt győzelmét. Azért az mégis meglepetés, hogy a Hawks viszonylag simán továbbjutott a Liga legdominánsabb centerével rendelkező Magic ellen. Az Orlandónak az alapszakasza sem sikerült túl jól, pedig ők még viszonylag jól jöttek ki abból az ominózus Vince Carter-es trade-ből. Mindenesetre az Atlanta továbbjutásához azért kellettek Jamal Crawford clutch pontjai is. Megint sokan nem vették komolyan a Hawksot, de most rájuk cáfolt az Atlanta. A Magic az egész párharc során csak kereste önmagát, Howard sem igazán a játékkal foglalkozott, így törvényszerű volt a kiesésük. A Hawks következő ellenfele pedig a Chicago Bulls lesz.

Miami Heat 4-1 Philadelphia 76ers

A Philly két év után jutott be ismét a playoffba, azonban most sem volt soká maradása. Hiszen az első körben a nyáron igencsak megerősödött Miami Heatet kapták meg ellenfélül. Jamesék egy eredményesnek mondható, de nem olyan hangos alapszakaszt tudhatnak maguk mögött, míg a Philly éppen hogy csak vesztesen jött ki a Knicksel való versenyfutásból a keleti 6. helyért. Az egész sorozat elég simának mondható, végig a Heat akarata érvényesült, mondhatjuk ezt akkor is, ha egy meccset el tudott hozni a Sixers. Kevés volt ide ez nagyon fiatal és lobbanékony Philly, Jamesék pedig már a következő körre készülhetnek, ahol igen nagy feladat vár rájuk… ki kell ejteniük a Bostont!

Boston Celtics 4-0 New York Knicks

A sors fura fintora, hogy az egyetlen sweepet, az egyetlen 4-0-át az első körben pont az a sorozat hozta, amit előzetesen mindenki az egyik legizgalmasabbnak várt, még a hetedik meccs is abszolút realitásnak tűnt a playoff előtt. Aztán jöttek a bajok a „Nagy Almában”, ott kezdődött a történet, hogy a 2004-es döntő MVP-jére, Chauncey Billupsra sérülés miatt nem számíthatott Mike D’Antoni vezetőedző. Aztán később Amare Stoudemire sem tudott 100%-os munkát végezni hát problémái miatt. A Celtics viszont lehengerlően játszott és nagyon jól használta ki a New York gyengéit (palánk alatti fölény, kevés minőségi csere a Knicksnél) és így végül egy nagyon sima párharcot láthattunk. Ahol Rajon Rondo és Ray Allen is remek formában játszott. Melo hiába próbálta húzni őket, a nagy trade után nem igazán állt még össze a New York, de még jó is kisülhet ebből jövőre. A Celticsnek azonban a következő körben a Miami Heat ellen kell egy ki-kimérkőzést játszania, ahol még a kiesés szele is könnyen meglebbentheti őket…

San Antonio Spurs 2-4 Memphis Grizzlies

Az előzetesen már emlegetett Memphis bizony hatalmas tettet vitt véghez. Nyugaton, utolsó helyezettként kiejtette az elsőt, mivel a remek alapszakaszt produkáló Spurs egyszerűen nem tudott mit kezdeni a Grizzlies magas embereivel és csapat védekezésével. Greg Popovichnak bizony főhetett is a feje, mert itt a Spursnek simán tovább kellett volna jutnia, még a bajnoki címre is esélyesnek tartották őket, hozzáteszem az alapszakaszuk után jogosan. A Memphis viszont jött, látott, és 4-2-vel továbbment. A legemlékezetesebb mérkőzése a párharcnak egyértelműen az 5. találkozó volt, ahol a Spurs 1-3-nál az életéért küzdött és végül hosszabbítás után nyerni is tudott. Viszont ehhez előbb a 4. negyed végén kellett egy bődületes Gary Neal tripla, tehát az újonc mentette hosszabbításra azt a meccset a Spursnek. A Memphis viszont végül továbbment és majd az Oklahomával játszik.

Oklahoma City Thunder 4-1 Denver Nuggets

Az OKC sokak szerint a nyugati konferencia nagy esélyese, és talán van is ebben valami. Az alapszakaszban is nagyon meggyőzőek voltak, sok ígéretes fiatal játékosuk van, illetve rendkívül jól igazolnak. Szezon közbe sikerült a csapathoz csábítani a Celtics korábbi centerét Kendrick Perkinst, ami Bostonban komoly ellenérzéseket váltott ki. Így pedig a Thunder kiküszöbölte egy régi hiányosságát, a palánk alatti gyengeséget. Ez meg is mutatkozott a Denver ellen, mivel végig kézben tartotta a Thunder a párharcot és meg is nyerte azt 4-1-el, a legsimább sorozat volt ez nyugaton. A Denver Anthony távozás után új csapatot építget, de ez a Nuggets messze van még a késztől. A Oklahoma következő ellenfele majd az első kör meglepetéscsapata a Grizzlies lesz.

Los Angeles Lakers 4-2 New Orleans Hornets

A Lakers talán a vártnál jobban megszenvedett a Hornets ellen és egyelőre az egész playoffban nem tudja azt a formát nyújtani, amit a Staples Center közönsége elvárna tőlük. Phil Jackson utolsó kispadon töltött évében már az alapszakasz sem sikerült teljesen jól, bár a végére azért belejött a Lakers. Mindenesetre ebben a sorozatban, amikor Chris Paul jól játszott, akkor nem tudott mit csinálni a Lakers, viszont amikor nem ment CP3-nak annyira a játék, akkor pedig simán győzött az L.A., végül azonban továbbment 4-2-vel a Lakers. Sokakat azonban nem győzött meg ez a teljesítmény a Hornets ellen, úgy hogy a Hornets nem számíthatott egyik nagyágyújára, David Westre. A Lakersnek a következő körben a Dallas ellen kell bizonyítania.

Dallas Mavericks 4-2 Portland Trail Blazers

Ezt is egy igen szoros párharcnak jósolták előzetesen a szakemberek és valamilyen szinten igazuk is lett. Mert ha ugyan nem került sor hetedik mérkőzésre a sorozatban, azért izgalmakban és fordulatokban nem volt hiány. Kezdődött a párharc két Dallasi győzelemmel, innen állt fel aztán elsősorban Matthewsnak és Roynak köszönhetően a Blazers és egyenlített 2-2-re. Az ötödik meccsre azonban nem tudták átmenteni ezt a remek formájukat és ott 11 ponttal verte őket a Mavs. A kulcs pedig az utolsó hatodik találkozó volt, ahol 3-2-nél befejezte a sorozatot a Mavericks, köszönhetően Dirk Nowitzki remek játékának, aki az egész párharc során emberfelettit nyújtott. A Dallas következő ellenfele is igencsak kellemetlennek ígérkezik, a Los Angeles Lakers személyében.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://wilde.blog.hu/api/trackback/id/tr202885223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása