2011 Wimbledon összefoglaló

| | 2011.07.05. 18:13

Június 20.-án indult útjára a labda a 2011-es wimbledoni teniszversenyen és meg sem állt egészen július 3.-áig. A világ legnagyobb múltra visszatekintő, legrangosabb és legelismertebb versenyen ezúttal új bajnokokat avattak - mind a női, mind a férfi - egyes tekintetében. Az idei már a 125. kiírás volt a versenysorozat történelmében. A hazai drukkerek ismét Andy Murray-ben reménykedtek, régóta várnak már egy brit bajnokra. A Garroson új erőre kapó - 6-szoros bajnok - Roger Federer megint már a negyeddöntőben búcsúzni kényszerült, ezúttal a francia Tsonga ellen. Ismételten borult tehát a papírforma, több esetben is…

Az első játéknap legnagyobb eseményeit a címvédő Rafael Nadal, illetve a hazai kedvenc Andy Murray bemutatkozása jelentette. Rajtuk kívül pályára lépett még az előző kiírás meglepetésembere, Tomás Berdych is, aki Nadalhoz és Murrayhez hasonlóan simán hozta az első kört. A kiemeltek közül a horvát „házi versenyen” Cilic és Ljubicic találkozóján, a szebb napokat is látott Ivan Ljubicic tudott győzni négy játszmában, így megvolt az első kiemelt, aki kipottyant. Meglepetésnek azonban nem annyira lehetett nevezni. Szinten nem keltett nagy visszhangot a 22. kiemelt Dolgopolov kiesése, a chilei Fernando Gonzalez ellen. Az első kör legnagyobb kiesője egyértelműen Nikolay Davydenko volt. Az orosz jelenleg csak a 30. a világranglistán, de volt ő már az első háromban is…

A második kör küzdelmei, már a 3. játéknapon megkezdődtek. Nadal, Murray, Djokovic és Federer továbbra is remek formában teniszeztek, mindhárom versenyző nagy magabiztossággal győzött három játszmában ellenfelével szemben. A kiemeltek közül búcsúzott Juan Ignacio Chela, aki Párizsban negyeddöntőt játszott, valamint kihullott az a Fernando Verdasco is, akinek már az első körben is problémái akadtak (0-2-ről tudta csak megnyerni a meccsét akkor). De ebben a periódusban kellett a tornának búcsút intenie Stanislas Wawrinkának, Florian Mayernek, illetve a Garroson szintén parádézó Viktor Troickinek is!

A harmadik kör már jócskán tartogatott izgalmakat. Andy Murraynek is meg kellett szenvednie a „szervakirály” Ivan Ljubicic-el szemben, de nagy mérkőzést hozott a Lopez – Roddick találkozó is. A két teniszező korábban a tornát megelőző Queen’s Club-i versenyen is találkozott, akkor a korábbi világelső, Andy Roddick tudott győzni egy szoros mérkőzésen. Ezúttal a füvön parádésan tejesítő Feliciano Lopez győzelmével zárult az összecsapásuk, így Roddick csomagolhatott haza. Az esélyeseknek azért annyira ez a kör sem jelentett problémát, de volt néhány meglepetés kiesőnk is, mint például Monfils, vagy Melzer. A 15. helyen kiemelt Giles Simon is búcsúzott a tornától. Ő, a folyamatosan erősödő Juan Martin Del Potrótól kapott ki.

A legjobb 16 mezőnyének egyik legjobban várt találkozója a Nadal – Del Potro összecsapás volt. A találkozó pikantériája, hogy a két legutóbbi US Open bajnokairól beszélünk, bár az argentin fiú 2009-es diadala óta, nem igen tudta megismételni azt a teljesítményét. Nagyon szoros meccset játszottak, az első szettben jobban játszott Del Potro, de nem tudta kihasználni a lehetőségeit, így azt Nadal megnyerte rövidítésben. A második játszma megnyerésével azonban Del Potro egyenlített. Ezek után viszont két szoros szettet tudott még megnyerni Nadal, aki így 3-1-el elhozta a mérkőzést. Murray könnyedén verte Gasquet-et, míg Federernek sem nagyon akadtak gondjai Youzhny-al szemben. Az esélyesek közül mégis a legsimábban Novák Djokovic tudott győzni, aki három sima szettben verte Llodrát.

A negyeddöntők sem okoztak fejtörést a hazai favoritnak, Andy Murraynek. A skót fiú három szettben tudta verni a füves-pályás specialista, Felciano Lopezt. Djokovic és Nadal egyaránt 3-1-es győzelemmel abszolválta ezt a szakaszt. Nadal a 10. kiemelt Fisht verte meg, míg Djokovic a fiatal ausztrál Bernard Tomicot verte meg. Nem volt azonban ilyen könnyű dolga a 6-szoros győztes Roger Federernek. A svájcinak olyannyira nem volt könnyű dolga, hogy ki is esett. Federer 2-0-ás vezetése birtokában joggal reménykedhetett a francia Tsonga ellen. A 12. kiemelt francia teniszező azonban fel tudott állni 2-0-ás hátrányból és három 6-4-es szettel megfordította a mérkőzést. Federer tavaly után ismét a legjobb 8 között búcsúzott, viszont ilyenre - hogy a svájci 2-0-ról meccset veszítsen Wimbledonban - nem emlékszem…

Az elődöntőkben Nadal Murrayvel, Djokovic pedig Tsongával találkozott. Nadal Murray ellen játszotta az előző kiírásban is az elődöntőjét, akkor a spanyol három sima szettben győzött. A hazai szurkolók most ennek a fordítottjában reménykedtek. Vágyaik majdnem be is teljesültek, mivel Andy Murray remekül kezdte a mérkőzést. A skót megnyerte az első játszmát 7-5-re, s amíg Nadal csak kereste magát, addig Murray ellenállhatatlanul játszott. A következő két szettben azonban teljesen megfordult a játék menete. Murray elkezdett hibázgatni, Nadal pedig felvette a saját játékát. Ezzel megfordította a meccs állását és a 4. szett előtt a mallorcai vezetett 2-1-re. A negyedik játszma igen szorosra sikeredett, bár Nadal a korán megszerzett break-előnyét végig tudta vinni, így 3-1-re megnyerte az elődöntőt és 5. wimbledoni döntőjére készülhetett.
A másik ágon simább mérkőzést vártak a szaktekintélyek és végül simábbra is sikeredett a másik elődöntő. Az első két szettet el tudta hozni Djokovic, a másodikat dupla-break-kel. Így még az is belefért, hogy a 3. játszmát elbukja rövidítésben. A negyedik játszma végül döntőnek bizonyult, azt Djokovic nagy magabiztossággal hozni is tudta, így hát élete első döntőjére készülhetett a wimbledoni versenyen.

A 2010-es US Open döntője óta nem volt Grand Slam döntőben Nadal – Djokovic párosítás. Akkor New Yorkban egyébként Nadal győzött 4 játszmában, bár ez a Djokovic teljesen más, mint aki akkor volt. Novak Djokovic ugyanis remek évet produkált eddig. A 2011-es naptári évben egészen pontosan egyetlen egy veresége van (azt a Roland Garroson szenvedte el Federertől). A mérkőzésen a korábbi neves játékosoktól kezdve, egészen a hírességekig szinte mindenki tiszteletét tette.
A mérkőzés elején már látszott Djokovic erőfölénye. Nagyon bekezdett a szerb, Nadalnak keményen meg kellett harcolnia a pontokért a saját adogatójátékán belül is. Azonban nem volt képes tartani Djokovicot, akit egy break-kel ugyan, de el tudta hozni az első játszmát 6-4-el. A második szett elég egyoldalú volt. Nadal elég dekoncentráltan játszott, a szervái sem ültek annyira a spanyolnak, mégis a 6-1-es különbség számomra kicsit megdöbbentő volt. Aztán a harmadik játszmára egészen megfordult minden. Alig félórányi játék után Nadal nyerte a szettet 6-1-re és ezzel teljes mértékben visszajött a meccsbe. Ahogy ebben a periódusban Nadal játszott, az teljes mértékben a korábbi bajnoki formáját idézte. A negyedik játszmában igen szoros csatában mégis alul maradt. Djokovic nem játszott olyan látványosan, viszont hihetetlenül hatékony volt a szerb. Nem vitathatjuk, hogy a jobbik játékos győzött.
Djokovic teljes mértékben megérdemli a győzelmet, mert amit ebben az évben nyújt az szinte emberfeletti. A szerb
első wimbledoni döntőjét rögtön meg is nyerte! Na és hol van még a vége? A US Open-en ugyan már van két vesztes fináléja, de most lehet, hogy meglesz az első győzelme is…

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://wilde.blog.hu/api/trackback/id/tr103042217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása