2011 NBA Finals

| | 2011.06.13. 20:02

Magyar idő szerint ma hajnalban véget ért az NBA, az észak-amerikai profi kosárlabda bajnokság 2010-2011-es szezonja. A nagydöntő a hatodik mérkőzés után lezárult. Ez azt jelentette, hogy mindösszesen egy párharc volt olyan az idei rájátszásban, ahol hetedik mérkőzés döntött. A bajnoki cím ezúttal egy olyan csapathoz került, akinek eddig nem volt még része ilyen örömökben. Ugyanis a 2010-2011-es NBA idény bajnoka, a Dallas Mavericks lett! Dirk Nowitzki az egész rájátszás során kiemelkedő formában teljesített, így nem volt nagy csoda, hogy ő kapta meg döntő MVP címet. A nyáron összerakott szupercsapat, a Miami Heat idén hoppon maradt. A jövőre nézve azonban mindenképpen van koncepció a csapatban, mivel a Liga jelenlegi öt legjobb játékosa közül kettő náluk pattogtat…

Miami Heat 2 – 4 Dallas Mavericks

1986 óta nem kezdődött el ilyen hamar az NBA döntője, mint most. Már május 31.-én nekivágtak a finálénak a csapatok, közel 20.000 néző előtt Miamiban. Az első meccsen a Heat 11 hárompontost is bedobott, nagyon jól járatta Erik Spoelstra csapata a labdát, de a Dallas közel volt. Dirk Nowitzki 27 pontot dobott és Shawn Marion is fellépett mellé vezérré a maga dupla-duplájával, de a Mavs valahogy sosem tudta kihasználni a lehetőségeit. Vezetgetett is ugyan a Dallas, de a Miami a végjátékban magához ragadta az előnyt, a „Big-3” 65 pontot helyezett el a gyűrűben, LeBron James pedig egészen finoman dominálva tudta kézben tartani a meccset. Így a Heat meg is tudta nyerni a döntő első mérkőzését.

A második meccsen hasonló volt a képlet. A Dallas is volt előnyben, de a Miamit nem tudta lerázni és szépen lassan a Heat átvette a kezdeményező szerepet. Olyan 5-6 perccel a mérkőzés vége előtt aztán jött Dwayne Wadetől egy sarok hármas és azzal a Heat előnye 15 pontosra rúgott. A kosár után pedig, mint később kiderült korai ünneplésbe kezdtek a Miami sztárjai. Ugyanis ezek után egy 17-2-es futással a Mavericks kiegyenlített, majd a vezetést is magához ragadta köszönhetően Dirk Nowitzki és Shawn Marion remek játékának. Mikor azonban a 4. negyed vége előtt kb. 20 másodperccel, három ponttal vezetett a Dallas, egy nagy védekezési malőr következtébe Mario Chalmerst teljesen üresen hagyták a sarokban. Chalmers pedig büntetett is. Kiegyenlített a hazai csapat, a Dallas viszont még támadhatott a győzelemért. Az utolsó drive-nál természetesen Dirk Nowitzki kapta meg a labdát, aki egy káprázatos csellel otthagyta Bosht, majd feltette a döntő kosarat, így nyert a Dallas és kiegyenlítette a sorozat állását, elvéve a pályaelőnyt a Miamitól.

Ezt a pályaelőnyt viszont a következő mérkőzésen azonnal vissza is vette a Heat. Nem sokáig örülhetett tehát előnyének a Dallas, pedig teljesen pariban voltak az ellenféllel. Ami igazán bosszantó volt a Miami szempontjából az az, hogy itt kezdődött meg igazán LeBron James mélyrepülése. A korábbi gólkirály és kétszeres MVP, ugyanis csak 17 ponttal járult hozzá csapata sikeréhez. A Dallas mind a támadó, mind a védő lepattanókban felülmúlta ellenfelét és végig egy nagyon szoros csatát vívott a Miami Heattel. A találkozó vége előtt még támadhatott egyet a Dallas két pontos hátrányból, az igazság pillanatában azonban kicsúszott Nowitzki kezéből a játékszer, így szoros meccsen, de két ponttal nyert a Heat, ezzel visszavéve a pályaelőnyt és a vezetést is a sorozatban.

A 4. találkozó aztán igazi drámának ígérkezett. Az ugyanis nagyon nem volt mindegy, hogy 2-2-vel, vagy 3-1-el mennek neki az ötödik meccsnek. Szintén egy végletekig kiélezett mérkőzést láthattunk, nagy rohanásokkal, feltámadásokkal és leolvadásokkal. Sokan mondták, hogy ez a nagy futások döntője volt. Bizony volt, hogy meglógott a Mavericks, aztán a zárlatban, a végjáték inkább a Miaminak nézett ki jól, de aztán végén a Dallas magához ragadta az előnyt és köszönhetően Jason Terry büntetőinek meg is tudta tartani azt. A mérkőzés krónikájához hozzátartozik az is, hogy Dirk Nowitzki 38-39 fokos lázzal küszködve teljesítette a találkozót. Ez statisztikai mutatóin nem látszott meg annyira, mivel így is hozni tudta a formáját, még ha nehezen indult is be a szekér.

Az 5. etap szintén kiemelt fontossággal bírt. A Dallasnak majdhogynem élet-halál kérdés volt ez a találkozó, mivel ha ezt elveszítették volna, akkor Miamiban két meccset kellett volna nyerniük zsinórban a bajnoki gyűrűkért. Ez azonban nem esett meg velük, mert megnyerték az ötödik meccset és ezzel a sorozatban először megszerezték a vezetést is.  Nowitzki úgy tűnt kilábalt a kisebb rosszullétéből és ennek eredményeképpen remek dobóteljesítménnyel rukkolt elő. LeBron „King” James, viszont érdemben nem tudott nagyot javítani. Az előző mérkőzéses pocsék (8 dobott pont Jamestől) teljesítményéhez képest most összehozott egy tripla-duplát, amit azóta minden idők leghaloványabb tripla-duplájaként emlegetnek. Szó se róla, tripla-duplát szerezni egy nagybajnoki döntőben hatalmas teljesítmény, de az 17 dobott pont édeskevés volt egy James szintű játékostól. A vezér szerepét sem vállalta igazán magára és ez volt, ami inkább szembetűnő hiba volt a „királytól”. Wade ugyanis nem volt 100%-os, mert egy Brian Cardinallal való ütközés után csípő sérülést szenvedett, így nem tudott teljes egészében a csapata rendelkezésére állni. Végül 11 pontos különbséggel győzött a Dallas. Szinte minden bement a hazaiaknak és Jason Terry nagyon magára talált a párharc végére.

Az idei szezon utolsó mérkőzését, a 6. meccset Miamiban rendezték. A Heatnek nyernie kellett az életben maradásért, de ez nem ígérkezett könnyű menetnek, a nyeregben lévő texasiak ellen. A 6. találkozót végig kézben tartotta a Mavs. Voltak ugyan felvillanások a Heattől, és Jamestől is, de aztán ezek mind elhaltak. A Dallas pedig megbecsülte az open-eket és rendre bedobta a tiszta dobóhelyzeteit. Dwayne Wade most sem tűnt 100%-osnak, de az ő esetében egyetlen szó sem érheti a ház elejét, mivel Wade tényleg mindent megtett a győzelem érdekében. A Dallas viszont mindig tudta, hogy mikor kell irányítani, gyorsítani vagy éppen altatni a játékot és az elején nehezen játékba lendülő Nowitzki a mérkőzés végén bebizonyította, hogy jó helyre fog kerülni az az MVP cím. Sajnos a hatodik meccset egy kis csetepaté is tarkította a játékosok között, de ezt tudjuk be a nagy tét miatti nyomásnak. A lényeg, hogy a Mavericks kézben tartva a meccset, végül 10 ponttal 105-95-re megnyerte a találkozót. Ezzel 4-2-vel behúzták a döntőt is és megszerezték a franchise történetének első bajnoki trófeáját.

Sokan mondták, hogy kik érdemelték meg és kik nem. Mindenesetre az biztos, hogy mind Jason Kiddnek, mind Dirk Nowitzkinek kijárt már egy bajnoki cím, de a döntőben nyújtott elévülhetetlen érdemeikért ez igaz Jason Terryre és Shawn Marionra is. Rick Carlisle is szintén megérdemelten vehette át az elismerést. Azért szóljunk egy-két szót a másik oldalról is. Dwayne Wade amit összeizmozott, amit hozzátett ehhez a döntőhöz, az nem is egy, de akár két bajnoki címet is megérne. Illetve elő lehet venni első számú gyanúsítottnak LeBront is, mert ugyanazt „játszották” mint Clevelandben, odaadták a kezébe a labdát és aztán igyekeztek szabad utat adni neki. James viszont megint összezuhant a nyomás alatt! Amikor fel kellett volna vállalnia a vezér szerepét nem tette meg, nem tudott felszabadultan játszani, mindig csak igyekezett megszabadulni a labdától. Azért azt senki sem vitathatja, hogy az utóbbi 3-4 év egyik legkiválóbb játékosáról beszélünk, aki már ezzel a pedigréjével is kiérdemelne egy gyűrűt, amit szerintem a közeljövőben meg is fog szerezni. A Miaminak egy kicsit nagyobb alázattal kell majd nekivágnia a szezonnak, ez egy tanuló év volt nekik. Most megtapasztalták, hogy nem minden úgy van, mint ahogy azt a papírforma mutatja. Ettől függetlenül még nagyon sok jó év van bennük és látni a koncepciót a jövőre nézve.
Az idény bajnoka viszont a Mavericks. Akik hatalmas playoff-ot futottak. Minden párharcukban ők számítottak az esélytelenebbnek mégis elverekedték magukat idáig, úgy hogy közbe kisöpörték a Lakerst. Abban szinte minden szakértő egyetértett, hogy ennek a dallasi eresztésnek ez az utolsó nagy sansza, hogy bajnok lehessen. Nowitzkiék pedig bele is kapaszkodtak ebbe az esélybe, megragadták a pillanatot és a csapat története során először bajnokok lettek. Nagyon mély volt a dallasi keret, de azért kellett egy Dirk Nowitzki, aki az egész szezon során emberfelettit nyújtott.

Hogy jövőre lesz-e szezon, azt még nem tudni mindenesetre egy ilyen finálé után, amit sokan minden idők legizgalmasabb nagydöntőjeként emlegetnek, reménykedjünk az októberi folytatásban…

 

A bejegyzés trackback címe:

https://wilde.blog.hu/api/trackback/id/tr432981320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása