NHL 2011 Stanley Cup playoffs - 1. kör

| | 2011.04.29. 12:37

Ugyan már a második kör is elkezdődött, a rájátszásban, az észak-amerikai profi jégkorong ligában, az NHL-ben, azért mindenképpen érdemes visszatekinteni az előző körre. Az utóbbi évek egyik legizgalmasabb rájátszása van most kibontakozóban a tengerentúlon. A playoff első fordulójában négy párharcban is csak a hetedik találkozó döntött a továbbjutásról és erre már több mint öt esztendeje nem volt példa.

Washington Capitals 4 - 1 New York Rangers

Az alapszakasz végét megnyomó, a bajnoki címre már hosszú évek óta áhítozó fővárosiak, egy viszonylag könnyű ellenféllel szemben kezdhették meg idei playoff szereplésüket. A Capitals pedig a korábban kétszer is a liga legjobbjának választott Alexander Ovechkin vezérletével élt is a lehetőséggel. Ugyan a negyedik mérkőzésen, a Madison Square-en kétszeri hosszabbításra kényszerültek, a mérkőzést megnyerték, majd aztán hazai pályán simán befejezték a sorozatot. A következő körben már nem lesz ilyen szerencséjük és egy nagyon kemény ellenféllel szemben kell majd helyt állniuk.

Pittsburgh Penguins 3 - 4 Tampa Bay Lightning

A 2009-es bajnok Penguinsnak, már a szezon vége sem úgy sikeredett, mint ahogy azt Pittsburghben szerették volna. Jóllehet Sidney Crosby sérülése is hátráltatta őket, valamint a rájátszás első körében sikerült megkapniuk az egyik legkellemetlenebb csapatot a Tampa Bayt. Előzetesen is ezt jósolták az egyik legizgalmasabb párharcnak, és aki így gondolkodott annak igaza is lett, mivel elképesztő fordulatokon keresztül vezetett az út a Tampa Baynek a következő körig. A sorozat egy sima Pittsburgh-i győzelemmel indult, aztán miután a Tampa mindkét hazai mérkőzését elvesztette, kényszerhelyzetbe került. 1-3-as hátrányból kellett felállniuk, de megtették és végül a hetedik mérkőzésen a Consol Energy Centerben legyőzték a Pittsburgh csapatát és továbbjutottak. A következő ellenfelük szintén egy bivalyerős csapat lesz, méghozzá a Washington Capitals.

Philadelphia Flyers 4 - 3 Buffalo Sabers

A tavalyi keleti bajnok Philly már az első körben vért izzadt a továbbjutásért. Ugyanis a Buffalo elleni párharcuk egy hullámvasútra hasonlított. Hol az egyik csapatnál volt az előny, hol a másiknál. A kulcsmérkőzés a párharc során a hatodik meccs lehetett. Amikor is a Sabres hazai pályán 3-2-es előnynél lezárhatta volna a sorozatot, de a Flyers óriásit küzdve, a záró harmadban egyenlítve, majd a hosszabbításban 5-4-re legyőzve ellenfelét kiharcolta a hetedik meccset. Ahol már nem volt vita, simán győzött a Philly, de ha a tavalyi teljesítményüket túl akarják szárnyalni ennél jobb formát kell mutatniuk, a Bruins elleni elődöntőkben.

Boston Bruins 4 - 3 Montreal Canadiens

Óriási fordulatoknak itt sem voltunk híján. Szintén hetedik mérkőzésre került sor, és nagy feltámadások és meglepetések is bőven akadtak. Nagy meglepetésre az első két mérkőzést simán megnyerte a Gardenben a Montreal. Itt jött azonban a nagy fordulat, mert a Bruins 0-2-ről megfordította a párharc állását, három egymást követő sikerrel. A csapatok kezdetben inkább idegenben brillíroztak, de aztán az 5. és a 6. mérkőzésen megmutatták, hogy tudnak hazai pályán is nyerni. Végül a hetedik mérkőzésen sem bírtak egymással a rendes játékidőben, de aztán a hosszabbításban jött a hirtelen halál. A Boston gólt szerzett és továbbment, míg a Canadiensnek itt véget ért a szezon. A Boston legközelebb majd a tavalyi döntős Philadelphia ellen bizonyíthat.

Vancouver Canucks 4 - 3 Chicago Blackhawks

A nyugati konferencia és egyben az egész első kör egyik legőrültebb párharca volt ez a sorozat. Ahol az alapszakasz legjobbja a Vancouver, a bajnoki címvédő Chicagóval találkozott. A címvédő szezonja nem igazán úgy alakult, mint ahogy azt eltervezték. Kezdve azzal, hogy éppen csak becsusszantak a Dallas előtt a playoffba, majd aztán az első három mérkőzést elbukták. Aztán óriási meglepetésre a negyedik meccsen nem jött a söprés, hanem a Blackhawks nyert simán 7-2-re. Ezek után aztán egy 5-0-ás, majd egy hosszabbításban kiharcolt 4-3-as sikerrel visszajöttek a párharcba és hatalmas tettet hajtottak végre. Visszajöttek 3-0-ás hátrányból! Az azonban nem sikerült nekik, ami eddig az NHL történetében csak háromszor fordult elő, megfordítani a sorozatot 0-3-ról. A hetedik mérkőzésen is csak a hosszabbítás döntött, tehát egy végletekig kiélezett párharcból végül a Vancouver ment tovább, hogy a következő körben, majd a Nashville-el nézzen farkasszemet.

Anaheim Ducks 2 - 4 Nashville Predators

Az Anaheim - Nashville sorozat is igen jó mérkőzésekkel kecsegtetett. Az első négy mérkőzésen ide-oda szállt a lépéselőny, majd aztán a negyedik meccs után a kezébe vette a Predators az eseményeket. Az 5. mérkőzés volt a kulcs, amit nagyon szoros körülmények között, idegenben tudott megnyerni a Nashville, hosszabbításban. Aztán a hatodik meccsen lezárták a sorozatot egy 4-2-es győzelemmel. Meg kell jegyezni, hogy mindig a Nashville vezetett és Ducksnak kellett kapaszkodni, de azért itt is egy izgalmas párharcot láthatott a nagyérdemű. A következő körben a Predators, majd a Canucksal találkozik.

San Jose Sharks 4 - 2 Los Angeles Kings

A tavalyi konferencia döntőt csúnyán 4-0-val elbukó Sharks idén minimum a fináléra áhítozik. Az alapszakaszban jól szerepeltek így itt elsőre még viszonylag könnyebb ellenfelet kaptak a Kings csapatának személyében. Az első akadályt mondhatjuk simán is vette a San Jose, még ha nem is indult zökkenőmentesen a sorozat számukra. Három hazai meccsükből, mindössze egyet nyertek meg, azt is hosszabbítás után! Idegenben viszont ellenállhatatlanok voltak, és mivel a Kings a Staples Centerben mindegyik találkozóján vereséget szenvedett, borítékolható volt a kiesésük. Végül aztán egy izgalmas, hosszabbításos 6. mérkőzés után a Sharks behúzta a párharcot 4-2-vel és így továbbjutottak az elődöntőkbe, ahol majd a Red Wings vár rájuk.

Detroit Red Wings 4 - 0 Phoenix Coyotes

A legsimább párharc volt ez az első körben. A rájátszás ezen szakaszában két év után láthattunk ismét sweepet. Érdekesség, hogy akkor is a Red Wings hajtott végre egy söprést. Most is összejött a 4-0 a Red Wingsnek és egyedül talán a második meccsen lehetett egy kis félnivalójuk, de azt a meccset is behúzták, ahogy az összes többit is. Ez által a 4-0 által, nem csak magabiztosabbak, de kipihentebbek is lehetnek majd a következő körben, mint ellenfelük a San Jose Sharks. Mivel a Detroit mindössze hét nap alatt befejezte az első kört! Hazai pályán a Capitals mellett egyedüliként 100%-osak és ez az elkövetkezőkben még fontos lehet.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://wilde.blog.hu/api/trackback/id/tr682864460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása