Bunda...

| | 2011.09.27. 19:45

Érdekes előadáson jártam ma az MTV székházban... az előadásokról készült cikkem itt olvasható.

Illegális fogadások napjainkban

 

Ma a sportfogadási csalások az egyik legnagyobb problémát jelentik a nemzetközi sportéletben. Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke is kijelentette, hogy az illegális fogadásokkal kiemelt szinten kell foglalkozni! Mindannyiunk érdeke a tiszta sport, hiszen ha nem hisszük el, hogy tisztességes körülmények között születtek az eredmények, akkor a sport hitelét veszti.
A közmédia, a sportmédia fontos szerepet tölt be Magyarországon. A befolyásolt mérkőzések pedig eltántoríthatják a sportszerető közönséget a sporteseményektől. A helyzet megoldásában szerepet kell vállalni mind a sportvezetőknek, mind a sportújságíróknak!

Tartalmas, színvonalas előadások keretében ismerhettük meg és kerülhettünk közelebb ehhez az ingoványos témához, a szeptember 27-én megrendezett előadássorozaton. A Magyar Televízió székházában megtartott rendezvényen igazi nemzetközi előadógárda tette tiszteletét. Előadást tartott többek között André Noel Chader, a Finn Nemzeti Lottószövetség tanácsadója, a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség elnöke, Gianni Merlo, de felszólalt Antonio Costanzo is, aki az ESSA (Európai Sportbiztonsági Szövetség) tanácstagja. Mellettük természetesen hazai szakembereket is meghallgathattunk. A Szerencsejáték Zrt. vezérigazgatója, dr. Szentpétery Kálmán a sportfogadási csalások társadalmi kockázataira hívta fel a figyelmet, s elmondta, hogy álláspontja szerint komolyabb állami szabályozás szükséges a fogadások hatékonyabb ellenőrzéséhez. Ezzel szemben Németh Iván, az RGA magyarországi képviselője inkább a szabályozott piac mellett érvelt. Szerinte a legális működéshez felelősségteljes operátorok kellenek, akiknek nem érdekük, hogy csaljanak.
 A külföldről érkező előadók is nagyon jól rávilágítottak a lényegre. André Noel Chader véleménye például az volt, hogy megfelelőbben kellene finanszírozni a sport szervezeteit, s így nem érné meg annyira „bundázni”. Gianni Merlo az újságírók és a nyilvánosság szerepét emelte ki a korrupció megelőzésében. Kijelentette, hogy az igazi kincs ebben az esetben az információ, hiszen csak így előzhetjük meg a csalásokat. A program végén személyesen is kifejtette, hogy a megelőzésben kiemelt fontosságú szerepet szán a fiatal generációnak! Az ESSA tanácstagja pedig az állami, és a magán fogadóirodák közötti átfedésekről beszélt. Örömmel jelentette be, hogy az Európai Sportbiztonsági Szövetség létrejöttével, a kommunikáció sokkal gördülékenyebbé vált a felek között. Ugyanis, ha valaki észlel valami szokatlant, könnyen értesíteni tudja a többi szervezetet.
A rendezvény végén, éppen időben érkezett a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkára, Czene Attila. Az államtitkár úr a mérkőzések védelme és ellenőrzése mellett emelt szót. Az Európai Tanács ajánlása alapján egy európai egyezményt kell elfogadni, a jogi és közigazgatási intézkedéseket illetően, illetve kommunikációs felületeket, csatornákat szükséges létrehozni a megelőzés érdekében.

Abban mindannyian egyetértettek, hogy a nemzeti kormányok támogatására van szükség a sportfogadási csalások visszaszorítására. A csapatoknak és a sportszervezeteknek egységesen is fel kell lépniük az ilyen ajánlatokkal szemben, nem csak a fogadási csalások melegágyában Délkelet-Ázsiában, hanem az egész világon is, mivel manapság a mérkőzések befolyásolása globális jelentőségűvé nőtte ki magát!

A bejegyzés trackback címe:

https://wilde.blog.hu/api/trackback/id/tr73260938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása