2011 FIFA Women's World Cup - Finals

| | 2011.07.20. 19:38

Befejeződött a németországi női labdarúgó világbajnokság. A statisztikák és a visszajelzések is azt bizonyítják, hogy remek vb-t zárhattunk. A női labdarúgás szempontjából mindenképpen óriási mérföldkő volt ez a torna, ugyanis soha nem látott népszerűségnek örvendhet a női foci. A torna legnagyobb esélyese a házigazdák és a brazil válogatott kiesése után egyértelműen az Egyesült Államok válogatottja volt, akik azonban mégsem tudták megszerezni harmadik világbajnoki elsőségüket, s ezzel egyeduralkodóvá válni… A japánok a torna meglepetéscsapata, viszont folytatta menetelését borítva egyben a papírformát. Amit még érdemes megjegyezni, hogy a vb a végső szakaszához érve sem laposodott el, sőt egyre izgalmasabbá vált!

Az elődöntőkre július 13-án kerítettek sort. Az amerikaiak a franciák ellen léptek pályára Mönchengladbachban, s igen korán előnybe kerültek. Lauren Cheney 9. percben szerzett találatával megszerezték a vezetést, s úgy tűnt, hogy ezt már nem is engedik ki a kezükből. A franciák azonban az 55. minutumban Bompastor révén egyenlítettek, de nem sokáig örülhettek ennek az állásnak. A mérkőzés hajrájában ugyanis az amerikaiak rekordere – Abby Wambach ismét vezetéshez juttatta hazája válogatottját, majd a 82. percben a csereként beálló Alex Morgan gólja mindent eldöntött. Az USA 3-1-es győzelemmel bejutott a fináléba!
A második elődöntő helyszíne Frankfurt volt, ahol szinte teltháznak örülhettek a szervezők. Igen sokan voltak kíváncsiak a japánok és a svédek mérkőzésre, ami remek hangulatban indult. Svédország tízpercnyi játék után ugyan megszerezte a vezetést Öqvist révén, azonban kilenc perc múlva jött a japán egyenlítő gól Kawasuminak köszönhetően. Ezután egyenlő erők küzdelmét láthattuk a pályán, amikor is a japánok a második félidő elején magukhoz ragadták a kezdeményezést. Először a gólkirályi címig jutó Sawa volt eredményes, majd nem sokkal később érkezett Kawasumi második találata is. Ezzel alig több, mint egy órányi játék elteltével 3-1-re vezetett Japán. A mérkőzés további szakaszában a svédek nem tudták ledolgozni hátrányukat, így a világranglista 4. helyezettje – Japán jutott be a döntőbe, története során először!

A bronzmérkőzés július 16-án (egy nappal a döntő előtt) játszották Sinsheimben. A harmadik helyért a két elődöntő vesztese szállt harcba, amolyan vigaszdíj gyanánt. A svédeknek csalódás lehet ez a mérkőzés, mert őket a döntőbe várták, a franciák viszont elégedettek lehetnek azzal, hogy idáig jutottak. A találkozón a svédek kiválósága Lotta Schelin szerezte meg a vezetést a skandinávoknak. Így 1-0-ás állással vonulhattak pihenőre a csapatok. A franciák viszont a csereként beszálló Elodie Thomis góljával egyenlítettek, így megint teljesen nyitott volt minden. A döntésre egészen a hajráig kellett várni, amikor is Hammarstöm tudott betalálni, s ezzel Svédország megszerezte a bronzérmet. A svédek 2-1-es sikere tehát egy harmadik helyet ért a válogatottnak, ami a torna előtt a svédek szempontjából is egy igen eredményes opciónak tűnhetett. Az elődöntőben azonban többre is vihették volna Japán ellen, most mégis így alakult…

Vasárnap végleg befejeződött a női vb, miután véget ért a döntő Frankfurtban. A mérkőzés játékvezetője Steinhaus Bibiana volt, a találkozóra pedig 48 817 néző volt kíváncsi (sold out). A fináléban tehát a világ legeredményesebb válogatottja és egyben a világelső Team USA mérte össze a tudását a torna meglepetéscsapatával, Japánnal. Nagy iramban kezdték az amerikaiak a találkozót, de nem tudták feltörni a japánok védelmét, kicsit hasonlított a mérkőzés a Németország – Japán negyeddöntőre. Az amerikai mezőnyfölényt azonban az ázsiaiak nem tudták a végtelenségig állni. A 69. percben a rendre csereként beálló, Alex Morgan volt az, aki megszerezte a döntő első gólját és egyben a vezetést az USA-nak. Már úgy tűnt, hogy Morgan győztes gólt szerzett, amikor is szinte a semmiből jött az egyenlítés. Egy japán akcióból Miyama révén egalizáltak az ázsiaiak, s ezzel jöhetett a hosszabbítás. Azonban itt is az amerikaiak tudtak inkább érvényesülni, a 104. percben Abby Wambach érkezett, s góljával a második legeredményesebb góllövővé lépett elő a világbajnokságok történelmében. Erre is volt válasza viszont a japánoknak. A végig bomba formában játszó Homare Sawa ismét kiegyenlítette az állást Japánnak, így jöhettek a büntetők. A szétlövésben Wambach kivételével mindegyik amerikai rúgó hibázott, japán oldalon viszont csak Nagasato nem tudta értékesíteni a 11-est. Kumagai büntetője után pedig Japán győzött 3-1-re 11-esekkel és első világbajnoki sikerét ünnepelte, egyben az első ázsiai világbajnokok is ők lettek! A lélektani előny kétség kívül Japánnal volt, de a büntetőspecialistaként is számon tartott amerikai csapattól ez mégis megdöbbentő volt.
Azt talán nem jelenthetjük ki egyértelműen, hogy a jobban játszó csapat győzött. Japán ettől függetlenül maradéktalanul megérdemelte a trófeát, mivel a kritikus pillanatokból mindig ők jöttek győztesen, mind a németek, mind az amerikaiak ellen…

A torna egyéni díjazottjai:
- Legjobb játékos: Homare Sawa
- Gólkirály: Homare Sawa
- Legjobb kapus: Hope Solo
- Legjobb fiatal játékos: Caitlin Foord

A bejegyzés trackback címe:

https://wilde.blog.hu/api/trackback/id/tr633084293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása