2011 Copa América - Group Stage

| | 2011.07.15. 11:14

A világon a legnagyobb tradíciókkal rendelkező és legősibb futballtorna, ez a Copa América! A dél-amerikai kontinensviadal a futballtörténelem legelső nagyszabású válogatott tornája volt, s 1916 óta íródó történelmében (bár csak 1975 óta nevezik a sorozatot Copa Américának), idén már a 43. kiírásához érkezett el. Az esélyesek kilétét illetően nagy volt a várakozás, illetve nagyok voltak a találgatások, hogy kik lehetnek azok, akik odaérhetnek a július 24-ei döntőbe. A győzelmeket tekintve Uruguayjal holtversenyben rekorder, és egyben házigazda Argentína? Netán az imént említett Uruguay, ami a legutóbbi világbajnokságon remekül szerepelt? Vagy a legutóbbi két torna győztese Brazília? Azt mindenesetre kijelenthetjük, hogy nagy tűzijátékra volt kilátás… s ugyan a latin futball szerelmesei kezdetben kissé bosszankodhattak, mivel elég nehezen indult be a gólgyártás, a csoportkör végére azért már erre sem lehetett panasz!

A házigazda Albiceleste, az A jelű négyesbe kapott besorolást és július 1-én, La Platában meg is kezdte szereplését, Sergio Batista csapata. Az argentinok Bolívia ellen kezdtek és nagy meglepetésre hátrányba került a házigazda, sőt a mérkőzés 2/3-nál a bolíviaiak csatára, Marcelo Moreno hatalmas helyzetet hibázott (persze úgy is lehet mondani, hogy Romero kapus nagyot védett…), így tehát még örülhettek a hazaiak, hogy csak 1 góllal voltak lemaradva. Végül azonban összejött nekik az egyenlítés, Kun Agüero találatával, de ez a döntetlen nagy csalódás volt mind a válogatottnak, mind a drukkereknek. Kolumbia csak egy góllal tudta legyőzni a kiállítással is megtizedelt, egyébként is roppant fiatal és tapasztalatlan kerettel érkező Costa Ricát (egyébként eredetileg Japán lett volna itt Mexikó mellett meghívottként, de a cunami miatt felborult a japán bajnokság időrendje és így végül az ázsiaiak lemondták a tornán való szereplést… helyettük érkezett Costa Rica). Ennek ellenére a Costa Rica-i csapat második csoportmeccsén legyőzte 2-0-ra az első kör meglepetéscsapatát, Bolíviát (úgy hogy még egy 11-est is elhibáztak), bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy a bolíviaiak 9 emberrel fejezték be a mérkőzést. Ennél is nagyobb szenzáció volt azonban, hogy Argentína nem tudta feltörni a kolumbiai védelmet. A gólnélküli döntetlenre végződött találkozó után komolyan aggódni kezdtek a hazai szurkolók… Az utolsó csoportmeccsükre viszont összekapták magukat az argentinok. Sima 3-0-ás győzelmet arattak Costa Rica ellen könnyed játékkal, azonban így is csak csoportmásodikok lettek! Mivel Kolumbia is könnyed győzelmet aratott és ezzel csoportelső lett, veretlenül, kapott gól nélkül! A tornán a két legjobb csoportharmadik is továbbjut, ebbe azonban Costa Rica nem tartozott bele, így tehát innen csak Kolumbia és Argentína ment tovább…

A B csoportban Brazília is nagyon nehezen kezdett. A Selecáo háza táján most minden a brazil csodagyerekről - az extrém hajviseletéről is ismeret – Neymarról szólt. A Santos 19 éves kiválósága eddig még nem váltotta be maradéktalanul a hozzá fűzött reményeket, bár ugyanezt elmondhatjuk a brazil válogatottról is! Neymarék ugyanis egy soványka 0-0-val kezdtek Venezuela ellen, majd egy számukra kedvező 2-2-es döntetlent értek el Paraguayal szemben (a paraguayiak egészen az utolsó percig vezette 2-1-re, amikor is a csereként beszálló Fred góljával egyenlítettek a brazilok). A csoport másik nagy esélyesének kikiáltott Paraguay, aki a legutóbbi vb-n negyeddöntőt játszott, ugyan Brazília ellen jól futballozott, de sem Ecuador, sem pedig Venezuela ellen nem tudta kivágnia a rezet… végül három döntetlennel csoport harmadikként tudott csak továbbjutni, jobb gólkülönbségének köszönhetően! Nem esett még sok szó Venezueláról, pedig a „Burgundik” (a becenév a mezük színére utal) remek játékkal rukkoltak elő. Az utóbbi években rendre alárendelt szerepet játszottak a kontinens berkein belül most viszont változott a helyzet, két döntetlennel és egy győzelemmel a csoport második helyéig jutottak, úgy hogy képesek voltak egy döntetlenre Brazília ellen, valamint a Paraguay elleni meccsükön a 92. percben egyenlítettek! A brazilok is tudtak javítani, utolsó meccsükön 4-2-re győztek Ecuador ellenében. Pato és Neymar duplázott, a sikernek köszönhetően pedig Brazília csoportelső lett. Másodikként Venezuela ment tovább, sőt még a harmadik Paraguaynak is összejött a továbbjutás!

A legutóbbi vb egyik legnagyobb meglepetése volt Uruguay elődöntős szereplése. Érthető tehát, hogy sokat vártak a válogatottól, valamint a vb legjobbjának is megválasztott Diego Forlántól is. Az uruk, a brazilokhoz és az argentinokhoz hasonlóan azonban csak egy X-el kezdtek. A Peru elleni mérkőzésen Suáreznek kellett egyenlíteni, hogy egyáltalán pontot kapjon a csapat. Chile eközben 2-1-re legyőzte a fiatalított kerettel érkező Mexikót, Paredes és Vidal góljaival. A második körben Chile és Uruguay találkozott egymással, ami már eleve jó mérkőzést ígért. Uruguay azonban itt sem tudta beváltani a hozzá fűzött reményeket, egy szoros találkozón 1-1-es döntetlen született, ami inkább a chilei válogatottnak kedvezett. A másik mérkőzésen meglepetés született, a korábban a Bayern Münchenben is megforduló, José Paolo Guerrero hajrában szerzett találatával 1-0-re győzni tudott Peru Mexikó ellen. Az utolsó körben Uruguaynak mindenképpen kellett a siker, és ezt ki is tudták harcolni Álavaro Pereira góljával győztek 1-0-ra. A győzelem tehát megvolt, a játékuk azonban hagyott még némi kivetnivalót magában. Chile egy drámai mérkőzésen André Carrillo 92. percben vétett öngóljával le tudta győzni Perut, így csoportelsőként végzett! Uruguay lett a csoport második továbbjutója, míg Peru harmadikként lépett tovább a kvartettből.

Szombaton és Vasárnap rendezik majd a negyeddöntőket, ahová a csoportelsőkön és a csoportmásodikokon kívül még a két legjobb harmadik is bekerült. Így majd a következő párharcok várnak ránk: Kolumbia – Peru, Argentína – Uruguay, Brazília – Paraguay, Chile – Venezuela… az biztos, hogy izgalomban nem lesz hiány!!!

A bejegyzés trackback címe:

https://wilde.blog.hu/api/trackback/id/tr93069521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása