Le Tour de France 2011 - 1. hét

| | 2011.07.11. 19:32

A Tour de France a pro-tour versenyek és egyben a háromhetes körversenyek legnagyobbika is egyben. A világ legnagyobb tradícióival rendelkező kerékpárversenye idén már a 98. kiírásánál tart. A versenyt szokásosan megelőző találgatások egyik főszereplőjét – a háromszoros győztes és egyben címvédő – Alberto Contador jelentette, aki tavaly kirobbant doppingbotránya óta folyamatosan támadások kereszttüzében áll. Sokan voltak kíváncsiak a kiváló formában lévő ausztrál klasszisra, Cadel Evansre is, mellette persze még a legutóbbi két kiírás ezüstérmesét, Andy Shlecket is meg kell említenünk az esélyesek között. Az idei versenyt néhány szabálymódosítás is kísérte…
 Idén a sík szakaszokon már nem három részhajrá lesz, hanem csak egy, és ez a pontok eloszlását is átírja. Mivel most már nem csak az első három, hanem az első 15 fog pontot kapni (az első 20 pontot tehet zsebre majd), illetve a szakasz győztes 40 helyett, 45 ponttal gazdagodhat. A hegyi pontverseny változásai pedig a következők: csak a kiemelt kategóriás hegyeken kapnak dupla pontokat a versenyzők a hegyi befutóért, valamint a korábbi szokásjoggal ellentétben minden hegyi hajránál pontot kap az első hat versenyző (kivéve a 4. kategóriás emelkedőket, ott ugyanis csak az első szerez pontot).
Így indult tehát a 2011-es verseny, hogy aztán 21 szakasz után megérkezzen Párizsba, a Champs-Élysées-re…

Az idei verseny a Passage du Goist, Mont des Alouettesel összekötő, 191.5 km-es szakasszal indult még július 2-án. Egyébként 1967 óta most fordult elő másodszorra, hogy nem prológgal indult a verseny. A szakasz érdekességét tetézte még, hogy a befutónál egy negyedik kategóriás emelkedő is nehezítette a versenyzők dolgát. A karaván legutóbb 1999-ben fordult meg erre, ahol az akkori favorit Alex Zülle le is szakadt az oldalhátszélben. Most is megrostálódott a mezőny, a szakaszt végül a belga, Philippe Gilbert tudta megnyerni Cadel Evans előtt. A legjobb sprinter Thor Hushovd volt, aki 3.-nak ért be, Alberto Contador leszakadt és majd másfél perces hátránnyal gurult csak át a célvonalon.

A második etap egy csapat-időfutammal tette próbára a versenyzőket. Ezen a napon egy szinte teljesen sík, 23 kilométeres szakaszt teljesítettek a versenyzők Les Essarts környékén. Az utóbbi években programba vett csapat-időfutamon a legnagyobb esélyesnek talán Mark Cavendish csapata, a HTC Highroad számított. Most mégsem ők bizonyultak a legjobbnak, hanem a Garmin-Cervelo, David Millar és Ryder Hesjedal vezetésével. Másodiknak Cadel Evans és csapata, a BMC érkezett célba, míg a harmadik a brit Sky lett. Contador és a Saxo Bank csak a nyolcadik időt futotta, így a spanyol klasszisnak már-már tetemes hátránnyal kellett számolnia. A szakasz után Hushovd vette át a sárga trikót!

A harmadik szakaszra július 4-én került sor, Olonne-sur-Mer és Redon között. A 198 kilométert felölelő sík szakasz egyértelműen a sprinterek napját hozta. Voltak ugyan szökések, de a végén egy sprintbefutóval ért véget a küzdelem. A szakasz végi hajrá pedig az amerikai Tyler Farrar győzelmét hozta, aki Romain Feillu elől tudta elorozni a szakaszgyőzelmet. A világ legjobb sprinterének tartott Mark Cavendish 5.-ként, míg a sárgatrikós Hushovd a hatodik pozícióban fejezte be a napot.

A negyedik szakaszon már érdekesebb volt a képlet, ugyanis a Loriantból induló több mint 170 km-es etapot több domb is tarkította, sőt még a befutónál is emelkedett az út. A szakaszon már nem állt rajthoz az Omega Pharma-Lotto kiváló belga kerekese, Jürgen van de Walle. Van de Walle korábban már az első szakaszon benne volt egy bukásban, ami után nem tudott 100%-osan teljesíteni, ezért adta fel a versenyt. Az szinte borítékolható volt, hogy ez a nap nem a sprintereké lesz. Az újságírók és a szakértők is az első szakasz győztesét, Philippe Gilbert várták a befutónak, végül mégsem ő, hanem az idei Tirreno-Adriatico győztese – Cadel Evans tudott szakaszt nyerni, aki nagy hajrában verte meg Alberto Contadort. Contador támadott ugyan, de Evanst nem tudta megverni, aki a 4. szakasz után átvette a pöttyös trikót és feljött az összetettbeli második helyre.

Carhaixból indultak az ötödik napon és Cap-Fréhelbe érkeztek meg 164.5 km megtétele után. A sík szakasz ismét a sprinterek napját hozta. A befutó előtti tülekedésből pedig szinte minden nagy név kivette a részét. Az első 10-ben ott volt az összetettben vezető – sárga trikós Hushovd, a legjobb sprinternek járó zöld trikót viselő, Joaquín Rojas, valamint a legjobb fiatal versenyző, a fehér trikós Thomas is. A szakaszt viszont a topfavorit, Mark Cavendish tudta behúzni Philippe Gilbert előtt, aki korábban még vezette is a versenyt. Az ötödik szakaszt sajnos sok bukás tarkította, így a szakasz után Janez Brajkovic és Christophe Kern is bejelentette, hogy feladja a versenyt…

A hatodik szakaszon rekord hosszúságú etapot teljesítettek a bringások, ugyanis 226.5 km-t tettek meg. Az esős szakaszon Ivan Velasco kulcscsonttörést szenvedett, míg Vasil Kiriyenkának az időhatárból való kicsúszás miatt kellett feladnia a versenyt. A befutónál az összetettben élen álló Thor Hushovd későn indította meg a hajrát, így csak harmadikként tudott célba érni, de az összetettbeli első helyét megtartotta. A szakaszt egyébként honfitársa, Edvald Boasson Hagen nyerte meg a Skyból.

A hetedik szakasz Le Mans és Chateauroux között került megrendezésre 218 kilométeren. A hetedik szakasz sajnos ismét a bukásokról maradt emlékezetes. A 2005-ös világbajnok Tom Boonen még az ötödik szakaszon bukott, de mivel sérülései nem javultak, így feladta a versenyt. Boonen mellett a hetedik szakaszon főtt még meg Remi Pauriol, valamint két esélyes versenyző – Bradley Wiggins és Chris Horner is. Wiggins kulcscsonttörése sokáig elhúzódhat, de a brit kerekes szeretne még idén versenyezni. A szakaszt sprintbefutóval Mark Cavendish nyerte meg olasz riválisa, Alessandro Petacchi előtt.

A sík szakaszok után igazi felüdülés volt a nyolcadik etap. A majd 190 kilométeres útvonalat több domb is tarkította. 2008-ban Riccardo Ricco tudott itt szakaszt nyerni úgy, hogy az utolsó hegyen lépett el ellenlábasaitól. Most ezzel a kazah nép szeme fénye, Alexander Vinokourov próbálkozott meg. Nem sokkal a vége előtt azonban utolérték az Astana kerékpárosát. Nem úgy azonban a portugál Rui Costát, aki már a verseny kezdeti szakaszától szökésben volt és végül haza is tudott érni. Másodiknak Philippe Gilbert érkezett be. A nagy szenzáció pedig az volt, hogy Thor Hushovd hatalmasat küzdve meg tudta tartani a sárga trikót.

A kilencedik szakaszt Issoire és Saint-Flour között tartották meg. Sajnos megint volt egy komolyabb bukás a mezőnyben, aminek következtében több összetettben is esélyes versenyzőnek fel kellett adnia a versenyt. Alexander Vinokourov, Jürgen Van Den Broeck, Juan Manuel Garate, David Zabriskie mind benne volt a bukásban és kénytelenek voltak feladni a versenyt. Az élen lévő szökevény csoport azonban hazaért. A „heads-up”-ban Luis León Sánchez és a hazaiak kedvence, Thomas Voeckler meccselt a szakaszgyőzelemért, de a spanyol simán otthagyta francia riválisát. Voecklernek tehát a szakaszgyőzelem nem jött össze, a sárga trikót azonban átvette, s majd két perces előnnyel vezeti is a táblázatot…

A mai napon pihenőnapot tartottak a versenyben, így majd holnap indul ismét útjára a karaván. Ez a hét sajnos a bukásokról szólt, de azért emlékezhetünk még Hushovd remek teljesítményére is… a Tour pedig megy tovább!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://wilde.blog.hu/api/trackback/id/tr263058436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása