2011 FIFA Women's World Cup - Group Stage

| | 2011.07.07. 20:31

Idén nyáron hatodik alkalommal kerül megrendezésre a Női Labdarúgó Világbajnokság. A torna hatodik kiírását Németországban bonyolítják le, így természetesen nagy az elvárás a hazai válogatott felé. Sokan fanyalognak a női labdarúgás hallatán, de be kell, hogy valljam szerintem ez a VB több aspektusban is felülmúlja a vele párhuzamosan zajló Copa Américát. A megnövekedett érdeklődést nézettségi adatok is mind alátámasztják!  Sok kérdés merült fel a végső győzelmet illetően. Az egyaránt két-két győzelemmel álló USA és Németország közül vajon sikerül-e valamelyiknek begyűjtenie harmadik diadalát, vagy az eddig a VB címre még csak áhítozó Brazília fog odaérni ez még mind nyitott kérdés. Azt azonban már lehet tudni, hogy mire számíthatunk az egyenes kieséses szakaszban.

Az A jelű négyesben kapott helyet a házigazda és egyben kétszeres világbajnok Németország mellett, a világranglista 6., illetve 7. helyen rangsorolt csapata is (Kanada és Franciaország). Ebbe a csoportba kapott még besorolást a 2010-es Afrika Kupa győztese, Nigéria is. Már a június 26.-ai nyitómérkőzésen megmutatkozott, hogy nagyon szoros eredményekre kell számítanunk, ami egy mérkőzést leszámítva így is alakult. A németek 2-1-re verték a kanadaiakat, úgy hogy 2-0-ra is vezettek a mérkőzésen és ők dolgoztak ki több helyzetet. A második találkozójukon aztán szintén egy szoros meccs kerekedett ki számukra. Nigériát tudták megverni Laudehr góljával. A franciák is jól kezdték a csoportot, bár Nigériával ők is megszenvedtek (csak 1-0-ra nyertek), majd a kanadaiakat verték 4-0-ra, ez a különbség igen nagy meglepetést okozott (az azért hozzá tartozik az igazsághoz, hogy Kanada 0-3 után már teljesen hitehagyottan küzdött). Így a csoportelsőségért Németország és Franciaország szállt harcba. A két válogatott pedig egy nagyon jó mérkőzést játszott egymással, végül 4-2-re a németek nyertek, de nagyon fordulatos és élvezetes volt a mérkőzés (a 6 gólból 4 fejesből született:). Az utolsó meccsen pedig Nigéria legyőzte Kanadát. Az észak-amerikai selejtező zóna győztese, Kanada borzasztóan leszerepelt ezen a VB-n, ennél már csak az okozhatott nagyobb felzúdulást, hogy a nigériaiak elleni mérkőzésükön, a játék közben elment a világítás… A két továbbjutó tehát Németország csoportelsőként, 100%-os teljesítménnyel, illetve Franciaország csoport másodikként 2-1-es mérleggel!

A B csoport volt talán ennek az eresztésnek a leggyengébb kvartettje. Szó se róla nem akarom az itt szereplő válogatottakat ledegradálni, de a többi csoporthoz képest tényleg ez tűnt a leggyengébbnek. Itt a világranglista 4. helyezettje, Japán, valamint Anglia, Mexikó és Új-Zéland kapott helyet. A japánok kötelező győzelemmel kezdtek Új-Zéland ellen, majd egy meglepően sima győzelem következett számukra Mexikóval szemben (4-0). Az angolok számára nehézkesebb volt a rajt, ugyanis Mexikó ellen csak egy 1-1-es döntetlenre voltak képesek, aztán javítottak. Második találkozójukon 2-1-re legyőzték Új-Zéland gárdáját. Így az érdemi kérdésekről Anglia és Japán csatája döntött ebben, csoportban. A találkozón pedig nagy meglepetésre könnyedén győztek az angolok két szép góllal, így 7 ponttal csoportelsők lettek. A japánok vereségük ellenére is továbbmentek csoport másodikként. Érdemes még említést tennünk a csoport utolsó meccséről a Mexikó – Új-Zéland találkozóról, ahol az óceániaiak kétgólos hátrányból tudtak végül egyenlíteni, így első pontjaikat szerezték meg a világbajnokságon. A következő körben Japán majd Németországgal, míg Anglia Franciaországgal találkozik…

A C jelű grupettót előzetesen is a „halálcsoportnak” titulálták és valóban talán itt kaphattuk fel a fejünket a legjobban az eredmények láttán. Az első mérkőzéseken a csoport favoritjai, az amerikaiak és a svédek is magabiztosan nyertek, még ha az északiaknak egy kicsit szenvedniük is kellett Kolumbia ellen. A második körben aztán szintén be tudták gyűjteni a három pontot, és a „jenkik” szerintem itt játszottak a legjobban. Amolyan „sötét lónak” tartották a szakértők Észak-Koreát, a világranglista 8. helyén álló csapat azonban nem tudott meglepetést okozni. Az tehát már két kör után világossá vált, hogy Svédország és az Egyesült Államok megy tovább a négyesből, már a csak a csoportelsőség kérdése lebegett ott megválaszolatlanul a levegőben. A tegnapi napon azonban erre is választ kaptunk és itt jött aztán a képbe a VB számomra eddigi legnagyobb meglepetése. Svédország ugyanis 2-1-re legyőzte a Team USA-t, úgy hogy a mérkőzésen korábban 2-0-ra is vezetett. Meg kell hagyni, hogy az európai klasszisokkal teletűzdelt svéd csapat nem volt esélytelen és a góljaik sem voltak épp a legszebbek (az egyik gól büntetőből született, a másik egy amerikai szempontból szerencsétlenül megpattanó labda volt), de azért mégis legyőzték a világelsőt és ez nagy szó! Észak-Korea az utolsó meccsén le X-elt Kolumbiával, a nagyra tartott koreaiak szemtelenül fiatal kerettel érkeztek a VB-re és be is bizonyosodott, hogy ez még (!) nem az ő világbajnokságuk volt. A csoportelső tehát Svédország lett, de mögöttük az amerikaiak is továbbmentek.

Végül, de nem utolsó sorban nézzük akkor a D csoportot. Itt is voltak bizony komoly erőt képviselő válogatottak elég, ha csak Brazíliát, vagy a –világ, -európa, illetve –olimpiai bajnok Norvégiát megemlítjük. A brazilok „annak rendje és módja szerint” győzelemmel kezdték meg világbajnoki szerepésüket, bár igen nyögvenyelősen tudtak csak győzelmet aratni. A norvégok szintén megszenvedtek Egyenlítői-Guinea ellen, de végül 1-0-ra nyertek. Az Ausztrália – Egyenlítői-Guinea mérkőzésen öt gól született, valamint az afrikaiak legjobbja Anonma parádézott, a mérkőzés azonban mégsem emiatt marad emlékezetes. A találkozó során egy kivágódó ausztrál lövést ugyanis az egyik afrikai védő kézzel felkapott a földről, odapottyantotta kapusa elé a játékszert, a mérkőzés pedig ment tovább mintha semmi nem történt volna. Bevallom őszintén, hogy amióta én követem a labdarúgás eseményeit (már több mint 10 éve) ilyen játékvezetői bakit még sohasem láttam, ezt elnézni… Egyébként az eset pikantériája, hogy a játékvezető magyar volt (Gaál Gyöngyi). A meccset egyébként az auszik nyerték 3-2-re. A másik találkozón a Selecáo oktatott, méghozzá nem is akárkit, a szebb napokat is látott Norvégiát. A brazilok 3-0-ra nyertek, Marta két gólt szerzett (az első vitatható körülmények között született…) és végig ellenállhatatlanul játszott. Az utolsó körben is magabiztosan 3-0-ra nyertek a dél-amerikaiak, Egyenlítői-Guineát verték meg ezúttal és Cristiane is megszerezte első góljait a VB-n. A másik meccsen Ausztrália és Norvégia között a továbbjutás volt a tét és ugyan a norvégok megszerezték a vezetést az 56. percben Thorsnes góljával, a találkozót végül mégis Ausztrália nyerte. Ebben oroszlánrésze volt a „Matildák” fiatal csatárának, Kyah Simonnak, mivel az ő góljaival fordították meg a találkozót. Brazília minden tekintetben hatalmasat nyújtott 100%-os mutatóval, kapott gól nélkül mentek tovább, és így máris kialakult egy álompárosítás, mivel a brazilok majd az amerikaiakkal játszanak az elődöntőbe jutásért. Norvégia kiesése kissé meglepő, de az ausztrálok most tényleg jobbak voltak náluk, ők majd Svédországgal találkoznak a negyeddöntőben.

Ahogy ezt ilyenkor az egyenes kieséses szakasz kezdetekor mondani szokás: a torna még csak most kezdődik…!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://wilde.blog.hu/api/trackback/id/tr473048326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása