Giro d'Italia 2011 - 3. hét

| | 2011.05.30. 11:30

Véget ért a tegnapi napon a 94. Giro d’Italia. A milánói időfutammal befejeződött tehát a verseny, de azért érdemes még visszatekinteni az elmúlt hétre. Az utolsó hét is tartogatott bőven izgalmakat. Rendeztek a 3. héten két időfutamot (az egyik hegyi idő futam volt ráadásul) illetve két hegyi befutó is színesítette még itt a végén a versenyt. Érdemben olyan komoly változások nem történtek. A második pihenőnap előtti álláshoz képest a végeredmény az utolsó, 21. szakaszon sem változott az első négy versenyző sorrendjét illetően. Voltak azért meglepetések, például Kiryienka, vagy Tiralongo nagy szakaszgyőzelmei, de Alberto Contador ismét bizonyította, hogy jelenleg legyőzhetetlen…

A második pihenőnap után, május 24-én rendezték a 16. szakaszt, ami egy egyéni, hegyi időfutam volt Belluno és Nevegal között. A 12.7 kilométeres távot az összetett verseny éllovasa, Alberto Contador nyerte meg, ezzel második szakaszgyőzelmét aratta az idei kiírásban. Mögötte a hazaiak két nagy kedvence, Vincenzo Nibali és Michele Scarponi érkezett be. Az összetett állásán ez érdemben nem változtatott, Contador maradt az élen, Scarponi megőrizte második helyét, Nibali ugyan faragott a hátrányán, de még mindig csak a 3. helyen állt.

A keddi hegyi időfutam után, aztán két nyugisabb nap következett a kerekeseknek. Először a 17. szakaszon robogtak át. A Feltrét Sondrioval összekötő 230 kilométeres etapot hegyek is tarkították! Nem jelentett azonban olyan komoly erőpróbát a mezőnynek. Szökevények persze voltak és kisebb csoportokban aztán haza is értek. Az befutónál kialakuló verseny volt igazán érdekes. Mivel a négy elsőként haza érő versenyző nem tudott egymás mellett megférni a sprintben. A történet úgy szólt, hogy a Lampre kerékpárosa, Diego Ulissi és az olasz bajnoki címvédő Giovanni Visconti egy kis kakaskodásba keveredett a befutónál. Ugyanis Ulissi egy kicsit bezárta Viscontit, aki ott a pálya szélén, a palánk mellett már nem tudott volna elmenni. Ezért az olasz bajnok egy radikális kézrátétellel keményen ellökte onnan honfitársát, hogy azután elsőként érkezzen célba és megnyerje a szakaszt. Ez a kormányelengedős, lökdösődős manőver persze nem tetszett a zsűrinek és ezért a sportszerűtlenségért elvették Viscontitól a győzelmet, így azt a másodiknak beérkező Ulissi kapta meg. Visconti végül csak a 3. lett a döntés után, az összetettben azonban nem történt változás.

A 18. szakaszt is kisebb hegyek tarkították, Morbegnoból indultak, hogy aztán 151 km megtétele után San Pellegrino Termébe érkezzenek meg. Az olaszok domináltak ezen a szakaszon, ugyanis a végső győzelem Eros Capecchi és Marco Pinotti között dőlt el, az előbbi sikerével. A Liquigas versenyzője három óra, húsz perc alatt teljesíteni is tudta a távot, jó átlagot ment a mezőny ezen a szakaszon is. Az összetett versenyben maradt az élen Contador, Scarponiék között sem változott a különbség.

Jött aztán a várva várt pénteki nap, hegyi szakasz, hegyi befutóval, hegyi levegővel:). Bergamóból indultak Macugnagába. A 209 kilométert számláló szakaszt az eső is megnehezítette, nem volt könnyű dolga tehát a versenyzőknek. Az első emelkedő, egy 1. kategóriás hegy volt, a Mottaronéra mentek fel, 1341 méter magasra. A 13.8 kilométer hosszú, átlagban 6.2%-os emelkedő tartogatott izgalmakat bőven. A végére alaposan megtizedelt mezőnyből Paolo Tiralongo tudta megnyerni a szakaszt. Az Astana olasz kerékpárosa, korábbi csapattársával Alberto Contadorral vállt vállnak vetve érkezett meg a célba, ahol aztán Contador átengedte neki a szakaszgyőzelmet. A Saxo Bank spanyol kiválósága már nem először bizonyította nagylelkűségét ezen a Girón. Nibali, Scarponi egy pár másodperc hátránnyal követték őket, Contador így tehát tovább tudta növelni hatalmas előnyét.

A május 28.-ai, egyben az utolsó előtti szakaszon is hegyi befutónak örülhetett a publikum. Verbaniából Sestriérébe mentek. A 242 kilométeres, a befutó előtt embert próbáló emelkedővel megspékelt szakaszon újabb nagy siker született, mivel a kiválóan küzdő Vasili Kiryienka tudott nyerni, mögötte az apró termetű venezuelai Rujano Guillen ért fel másodikként a hegyre. Az emelkedőn azért voltak még bőven akciók. Itt indult meg John Gadret, vagy még korábban Joaquim Rodriguez is, akik az összetettben szerettek volna előrébb lépni. Scarponi és Contador egy bolyban érkezett meg. Ők nem akartak már többet menni, őket nem veszélyeztette az előttük lévő versenyzők közül egyik sem. Nibali tőlük leszakadva még egy jó 22 másodperces hátránnyal jött csak be. Nibali nagyon elfáradt itt a 3. hét végére, nem is volt olyan igazán nagy formában az egész verseny során, és az is megmutatkozott, hogy ő nem ellenfél Contador számára.

A tegnapi napon pedig a 21. szakasszal be is fejeződött a 2011-es verseny. Az idei Giro d’Italia is a szokásos milanói időfutammal zárult. Nem volt egy olyan mozgalmas szakasz, de azért láthattunk nagy teljesítményeket. Ilyen volt például az idei versenyen korábban a maglia rosa-t is viselő David Millar menete, aki mindössze 30 perc, 13 másodperc alatt teljesítette a 32.5 km-es távot. Alex Rasmussen a High-Road-ból a második időt futotta, míg Contador a 3. lett. Nibali ugyan megelőzte Scarponit ezen az időfutamon, de akkora különbséget nem tudott kiharcolni, hogy átvegye tőle a 2. helyet. Így az összetettben maradt az az állás, ami már az előző hét végén kialakult: Alberto Contador nyert (2008 után másodszor), Michele Scarponi a második lett, a dobogó harmadik fokára pedig Vincenzo Nibali állhatott fel. A negyedik helyet megkaparintó John Gadret-et is dicséret illeti, mert nagyon nagyot ment, az első ötbe egyébként még a spanyol Joaquim Rodriguez fért be. A hegyi trikót a 2000-res bajnok, Stefano Garzelli kapta meg, a sprint trikó is Contadoré lett a maglia rosa mellett, a legjobb fiatal versenyzőnek járó trikót pedig az összetettet hatodik helyen záró Roman Kreuziger vihette haza.

1. Alberto Contador (Saxo Bank)
2. Michele Scarponi (Lampre)
3. Vincenzo Nibali (Liquigas)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://wilde.blog.hu/api/trackback/id/tr962942894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása